Entrevista a Vanesa Martínez, CEO de Carinsa.

Amb 30 anys d’experiència en el desenvolupament, fabricació i comercialització de fragàncies i aromes, el Grup Carinsa, una de les empreses fundadores d’INDPULS, es caracteritza pel caràcter innovador i la gran capacitat per aportar valor al mercat.  Recentment, Carinsa ha adquirit a Barcelona un nou espai multifuncional, un punt de trobada amb tot el seu ecosistema: clients, proveïdors, institucions, startups, universitats, centres tecnològics, entre d’altres. També és un espai on cercar oportunitats, trobar talent, idees i expandir la mirada de Carinsa.
Des del showroom es pretén tenir proximitat amb els clients i exposar els nous llançaments, noves patents a explotar o llicenciar, nous productes, noves tecnologies més eficients per desenvolupar-los, tot això per trobar noves oportunitats de creixement i interacció amb els clients i proveïdors, posant al centre al consumidor. 
Aquest espai acollirà algunes de les startups amb què actualment Grupo Carinsa col·labora (impulsant-les en el seu creixement), i inclourà el Club del Perfum, un espai on s’impulsarà la neurociència per conèixer el consumidor, així com una sala interactiva per treballar en nous desenvolupaments a partir de nova tecnologia.
Entrevista Vanesa Martinez Carinsa
Parlem amb Vanesa Martínez sobre el compromís de la companyia amb la innovació col·laborativa, la seva aposta per crear aliances amb startups i com simagina el futur de la indústria.
Quin paper té la innovació col·laborativa en un grup empresarial com Carinsa?

La innovació col·laborativa és un dels pilars centrals de l’estratègia empresarial de Grupo Carinsa. Creiem fermament que, en treballar conjuntament amb tot el nostre ecosistema (que inclou clients, startups, clústers, associacions, universitats, centres de recerca, etc.), podem enfrontar desafiaments complexos de manera més eficaç i eficient.

Aquest enfocament accelera el nostre procés dinnovació i, a més, amplia el nostre impacte. També ens permet ser més àgils, resilients i estar més ben preparats per al futur, permetent contribuir al desenvolupament econòmic i social de manera més significativa.

Per què és important la col·laboració amb Startups per a la companyia?

La col·laboració amb startups és fonamental per a Grupo Carinsa. En primer lloc, aquestes aliances ens permeten estar a l’avantguarda de la innovació i la tecnologia, aprofitant l’agilitat, la creativitat i l’enfocament disruptiu que caracteritzen les startups.

Col·laborar amb empreses emergents ens permet diversificar-nos a altres sectors d’activitat i desenvolupar solucions innovadores per als nostres clients. Aquesta col·laboració és una via de doble sentit, on no només Grupo Carinsa es beneficia del dinamisme de les startups, sinó que també oferim a aquestes joves empreses accés a la nostra àmplia experiència, recursos i xarxes de mercat, facilitant-ne el creixement i desenvolupament.

En definitiva, col·laborar amb startups ens obre portes a noves tecnologies, models de negoci i tendències emergents, permetent anticipar-nos a les necessitats del mercat i respondre amb solucions pioneres. Tot això ens fa ser una empresa més competitiva i capaç de liderar els sectors en què operem.

Quins són els factors clau de lèxit en la col·laboració amb Startups?

A Grupo Carinsa tenim clar que la nostra estratègia de col·laboració amb startups és essencial per accelerar l’abast del nostre negoci. Hem identificat alguns factors clau que ens han permès maximitzar els beneficis d’aquestes col·laboracions i assegurar resultats positius tant per a nosaltres com per a les startups amb què treballem.

En primer lloc, reconeixem el valor de l’agilitat i la mentalitat disruptiva que caracteritza les startups. Aquesta frescor i flexibilitat ens permet explorar noves idees i enfocaments complementaris als de la nostra organització.

Una comunicació oberta i transparent també és fonamental en totes les nostres col·laboracions amb startups. Establim canals clars de comunicació per garantir que les dues parts estiguin alineades quant a objectius, expectatives i progrés del projecte.

El suport mutu és un altre pilar fonamental de les nostres col·laboracions amb startups. Reconeixem que, si bé tenim molt a oferir en termes d’experiència al mercat i recursos, també ens podem beneficiar de l’esperit emprenedor i la innovació que porten les startups. Per a les startups Carinsa pot ser aquesta oportunitat de posar en marxa una idea, un projecte llavor, una tecnologia. A més, podran comptar amb la nostra experiència, la nostra presència a més de 60 països, la nostra infraestructura i el nostre posicionament.

Per acabar, és crucial mantenir una mentalitat oberta i receptiva cap a noves idees i enfocaments. Entenem que la veritable innovació sovint sorgeix de la combinació de diferents perspectives i experiències. Per tant, apostem per la creativitat i l’experimentació a totes les nostres col·laboracions amb startups.

“A Grupo Carinsa tenim clar que la nostra estratègia de col·laboració amb startups és essencial per accelerar l’abast del nostre negoci” Vanesa Martínez, CEO de Grupo Carinsa.
Com va néixer la idea i quines oportunitats ofereix la creació del nou espai multifuncional de Grupo Carinsa a Barcelona?

La idea va sorgir com a resposta a diverses necessitats estratègiques i de mercat identificades per lempresa. A Grupo Carinsa som una companyia innovadora al sector d’aromes, fragàncies i solucions tecnològiques, i sempre hem tingut com a objectiu principal apropar els nostres productes i solucions als nostres clients de manera ràpida i efectiva. El showroom es va concebre com un espai on Grupo Carinsa podria presentar les últimes innovacions i productes d’una manera interactiva i experiencial. La indústria d’aromes i fragàncies es basa en la percepció sensorial, per això tenir un lloc físic on els clients poguessin experimentar els productes de primera mà s’ha tornat essencial.

En un mercat altament competitiu, enfortir la relació amb els clients és fonamental. El showroom ens permet oferir un entorn personalitzat per a reunions, demostracions i presentacions, facilitant una millor comunicació i comprensió de les necessitats dels nostres clients.  Així mateix, tenir un showroom propi és una manera de diferenciar-se de la competència. Ofereix un valor afegit en proporcionar una experiència única i memorable, tot mostrant el compromís de Grupo Carinsa amb la qualitat, la innovació i l’atenció personalitzada.

D’altra banda, aquest nou espai, ubicat a una de les zones més emblemàtiques de Barcelona, el Passeig de Gràcia, té un gran ventall d’oportunitats. Ens permetrà destacar les nostres noves patents i nous llançaments de productes en perfumeria i alimentació i la resta de les nostres divisions. A més, servirà per acollir les start-ups amb què treballem, iniciar el Club del Perfum i el Club dels Aromes, crear un espai de neurociència i una sala interactiva i immersiva amb tots els sentits, i un llarg etcètera que anirem desvetllant.

El nou local ja els estem adequant, ja que el nostre objectiu és inaugurar-lo a principis de desembre de 2024. De fet, la nostra intenció és que el jurat dels Premis a l’Emprenedoria de l’Institut Alberto Martínez Ortega ja es reuneixi al showroom de Carinsa per deliberar quines seràs les candidatures guanyadores, les quals podran gaudir d’una estada de 12 mesos en aquest espai.

“Nosaltres apostem per un model de producció que minimitzi l’impacte ambiental, mitjançant la reducció d’emissions de carboni i la implementació de pràctiques d’economia circular. Grup Carinsa som una de les primeres empreses del sector i de la indústria en ser neutres en carboni a abast 1 i 2, i volem ser-ho en abast 3 en un futur proper.”
Com s’imagina el Grup Carinsa el futur de l’ecosistema industrial?

Des del Grup Carinsa ens imaginem el futur de l’ecosistema industrial com un entorn altament innovador, sostenible i col·laboratiu.  Visualitzem un ecosistema industrial on la tecnologia exerceix un paper central. L’adopció de tecnologies avançades permetrà una producció més eficient i personalitzada i una optimització dels processos productius.

A més, la sostenibilitat serà un pilar fonamental en el futur de l’ecosistema industrial. Nosaltres apostem per un model de producció que minimitzi l’impacte ambiental mitjançant la reducció d’emissions de carboni i la implementació de pràctiques d’economia circular. De fet, Grupo Carinsa som una de les primeres empreses del sector i de la indústria a ser neutres en carboni en abast 1 i 2, i volem ser-ho en abast 3 en un futur proper.

D’altra banda, el futur de l’ecosistema industrial creiem que també requerirà una col·laboració més gran entre empreses, institucions i clients. Visualitzem un entorn de cocreació i aliances estratègiques. Això ho hem tingut clar des dels nostres inicis i per això sempre ens hem envoltat d’un ecosistema molt potent. Avui, Grupo Carinsa col·labora amb diferents universitats, clusters de diferents àmbits, centres de recerca, centres tecnològics, associacions i institucions (per exemple, hospitalàries, on realitza estudis clínics), empreses de sectors transversals. Ja hem vist que aquest model crea valor al mercat.

La digitalització també serà crucial per transformar l’ecosistema industrial. Ens imaginem una indústria on la connectivitat i l’accés a dades en temps real millorin la presa de decisions i l’eficiència operativa.

Finalment, la capacitat d’adaptar-se ràpidament als canvis del mercat ia les noves tendències serà vital, de la mateixa manera que ho ha estat fins ara. Imaginem un ecosistema industrial resilient, capaç d’enfrontar crisis i desafiaments globals amb agilitat i eficàcia.

Per què va decidir formar part d‟un ecosistema d‟innovació industrial com INDPULS?

Decidim unir-nos a INDPULS per diverses raons estratègiques i operatives. En primer lloc, la participació a INDPULS permet a Carinsa estar a l’avantguarda de la innovació industrial i estar acompanyat per empreses de referència a Catalunya, totes líders en els seus sectors d’activitat. En compartir iniciatives i col·laborar amb altres empreses capdavanteres i startups, podem accedir a noves idees, tecnologies i mètodes que potencien la nostra capacitat d’innovació. Això és crucial per mantenir la nostra posició competitiva al mercat i oferir productes i solucions d’alta qualitat.

Formar part d’INDPULS facilita la creació de sinergies amb altres empreses industrials, cosa que ens permet ampliar les oportunitats de negoci. INDPULS actua com un pont entre les empreses consolidades i les startups emergents. Per això, des del Grup Carinsa ens podem beneficiar del dinamisme de les startups, accedint a solucions tecnològiques que es poden integrar en els nostres processos productius. De la mateixa manera, Carinsa també pot aportar a tot l’ecosistema d’INDPULS, des del seu posicionament, experiència i capacitat de desenvolupament, la visió dels diferents mercats en què opera.

Així mateix, a Carinsa estem compromesos amb la sostenibilitat i veiem a INDPULS una oportunitat per promoure pràctiques industrials responsables, com ara un projecte que hem fet l’objectiu del qual és

la generació de biochar. Per a una empresa sola és complex abordar un repte com aquest, però el fet de participar diferents empreses en aquest repte fa que sigui possible assolir-lo.

En definitiva, formar part d’INDPULS significa contribuir activament a l’enfortiment de l’ecosistema industrial, cosa que beneficia totes les empreses membres, cosa que suposa finalment lliurar més valor al mercat, a favor del consumidor.

Twitter
LinkedIn