“La innovació és un procés continu que es basa en l’aprenentatge, l’experimentació i el risc calculat.” Parlem amb David Tapias, director d’Innovació de Fluidra.

Fundada el 1969, Fluidra és una empresa líder a nivell global en el desenvolupament de productes i serveis innovadors al mercat de la piscina i el wellness. A Fluidra més de 200 enginyers s’esforcen diàriament per desenvolupar solucions de valor afegit orientades a l’usuari gràcies a la innovació en àrees de gran rellevància, com ara la sostenibilitat i la digitalització del sector.

“Al treballar junts en projectes innovadors, les empreses i les persones poden desenvolupar relacions de confiança i col·laboració a llarg termini”.
David Tàpies, director d’innovació de Fluidra.

A continuació, David Tapias ens comparteix la seva visió sobre innovació, indústria 4.0. i diferents consells per aplicar la innovació al teu dia a dia.

La innovació pot tenir una definició molt àmplia que pren -segons cada persona/entitat- diferents abasts i dimensions. Què és per a tu la innovació?

Per mi, la innovació és el procés de descobrir i desenvolupar noves idees, productes, serveis o processos que milloren l’eficiència, resolen problemes i creen valor per a les persones i les organitzacions. Des de petites millores en els processos existents fins a grans avenços disruptius en tecnologia, disseny i estratègia. La innovació és un procés continu basat en l’aprenentatge, l’experimentació i el risc calculat. És clau per al creixement econòmic, la competitivitat i el progrés social.

Com aplicar la innovació al teu dia a dia? I a la teva feina/empresa?

 • Buscar noves maneres de fer les coses a la teva feina oa la teva vida personal. Pensar fora de la caixa i cercar inspiració en altres camps o indústries.
 • Envoltar-te de persones amb idees i perspectives diferents. La diversitat de pensament és essencial per a la innovació.
 • Aprofitar les tecnologies emergents. Aquestes poden oferir noves maneres de fer les coses i millorar els teus processos.
 • Experimentar i fallar. La innovació sovint implica provar coses noves i aprendre dels teus errors.
 • Sempre cerca millorar i evolucionar.
 

 

Per què creus que és important la innovació col·laborativa?

Per diverses raons:

 • Augmenta l’eficiència: Al treballar en equip, es poden compartir recursos i coneixements per arribar a solucions més ràpides i a un menor cost.
 • Fomenta la creativitat: La col·laboració permet a les persones generar noves perspectives i enfocaments que poden portar a solucions més creatives i innovadores.
 • Millora la capacitat d’adaptació: La innovació col·laborativa ajuda les empreses a estar al dia amb les tendències i desenvolupaments a la seva indústria, cosa que els permet adaptar-se millor als canvis al mercat.
 • Enforteix les relacions: En treballar junts en projectes innovadors, les empreses i les persones poden desenvolupar relacions de confiança i col·laboració a llarg termini.
 • Facilita la implementació: La innovació col·laborativa permet a les parts interessades treballar juntes per desenvolupar solucions viables i assegurar-ne la implementació amb èxit.
“La innovació de productes orientada a l’usuari és essencial per a la cultura i el creixement de Fluidra, que entén l’R+D i la Innovació com una part fonamental del seu ADN”.

Com hauria de ser la innovació per tenir impacte?

 • Orientada al client: La innovació ha d’estar enfocada a satisfer les necessitats i els desitjos dels clients. Això implica comprendre les tendències del mercat i escoltar les opinions i els suggeriments dels clients.
 • Sostenible: La innovació ha de tenir en compte el seu impacte ambiental i social, i cercar solucions que siguin sostenibles a llarg termini.
 • Escalable: La innovació ha de tenir la capacitat de créixer i expandir-se a nivell nacional o internacional.
 • Rendible: La innovació ha de ser rendible per a les empreses, permetent generar ingressos i millorar la seva rendibilitat a llarg termini.
 • Impactant: La innovació ha de tenir un impacte significatiu a la indústria o a la societat. Ha de millorar la qualitat de vida de les persones o solucionar problemes importants.
 • Col·laborativa.

 

Com t’imagines el futur de l’ecosistema industrial?

Segurament es vegi afectat per diversos factors, com ara l’avenç tecnològic, el canvi climàtic i les canviants preferències dels consumidors. Algunes tendències que poden influir en el futur de l’ecosistema industrial inclouen:

 

 • Automatització i robòtica: S’espera que l’automatització i la robòtica juguin un paper cada vegada més gran en la producció i el processament de béns, cosa que podria reduir la necessitat de mà d’obra humana.
 • Energia renovable: S’espera que l’ús d’energies renovables augmenti en el futur, cosa que podria tenir un impacte significatiu a la indústria i a la societat en general.
 • Economia circular: S’espera que l’economia circular es converteixi en una tendència cada cop més important en el futur, ja que cerca reduir els residus i maximitzar l’ús de recursos.
 • Internet de les coses (IoT): L’IoT s’espera que tingui un gran impacte a la indústria, ja que permet la connectivitat i l’automatització a tots els nivells de la producció, des de l’adquisició de matèries primeres fins a l’enviament de productes acabats.
 • Intel·ligència artificial (IA): s’espera que la IA tingui un gran impacte a la indústria, ja que permet automatitzar processos, millorar l’eficiència i prendre decisions més informades.
«La implementació de tecnologies avançades requereix un personal capacitat, és important que les organitzacions inverteixin en la capacitació i la formació del seu personal per assegurar que puguin treballar amb les noves tecnologies».

Com creus que les organitzacions s’haurien d’adaptar a la indústria 4.0?

 • Invertir en tecnologia: La Indústria 4.0 es basa en tecnologies avançades com l’IoT, la intel·ligència artificial, l’automatització i la robòtica, per la qual cosa és important que les organitzacions inverteixin en aquestes tecnologies per poder competir
 • Capacitar el personal: La implementació de tecnologies avançades requereix un personal capacitat, és important que les organitzacions inverteixin en la capacitació i formació del seu personal per assegurar que puguin treballar amb les noves tecnologies
 • Adoptar un enfocament col·laboratiu: La indústria 4.0 es basa en la col·laboració i la interconnexió, és important que les organitzacions adoptin un enfocament col·laboratiu i treballin amb altres organitzacions i proveïdors per aprofitar al màxim les oportunitats de la indústria 4.0.
 • Adoptar un enfocament centrat en el client: La Indústria 4.0 permet més personalització i adaptació a les necessitats dels clients, és important que les organitzacions adoptin un enfocament centrat en el client per poder oferir productes i serveis personalitzats.
 • Adoptar un enfocament d’economia circular: La Indústria 4.0 promou una eficiència i un impacte ambiental més gran, és important que les organitzacions adoptin un enfocament d’economia circular per reduir els residus i maximitzar l’ús de recursos.
 • Ser flexibles i adaptables: La Indústria 4.0 es caracteritza per una ràpida evolució, és important que les organitzacions siguin flexibles i adaptables per poder evolucionar i adaptar-se als canvis

 

Com pot contribuir la innovació a tenir una indústria més sostenible i responsable amb el planeta?

De diverses maneres:

 • Desenvolupant tecnologies netes i eficients: La innovació en tecnologies netes i eficients, com l’energia renovable i l’eficiència energètica, pot ajudar a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i millorar la sostenibilitat ambiental.
 • Adoptar enfocaments d’economia circular: La innovació en enfocaments d’economia circular, com ara la reutilització, el reciclatge i la reparació, pot ajudar a reduir l’impacte ambiental i millorar l’eficiència dels recursos.
 • Desenvolupant productes i serveis sostenibles: La innovació en productes i serveis sostenibles, com ara els productes orgànics i els serveis de transport sostenible, pot ajudar a reduir l’impacte ambiental i promoure estils de vida més sostenibles.
 • Millorant l’eficiència dels processos: La innovació en l’eficiència dels processos, com l’automatització i la robòtica, pot ajudar a reduir els residus i millorar l’eficiència dels recursos.
 • Fomentant la col·laboració: La innovació col·laborativa pot ajudar a involucrar diferents parts interessades en el desenvolupament de solucions sostenibles i responsables amb el planeta.
 • Promovent l’educació i la consciència ambiental: La innovació en l’educació i la consciència ambiental pot ajudar a fomentar una cultura de sostenibilitat i responsabilitat a la indústria i a la societat en general.

 

Què és per a tu INDPULS?

Un catalitzador de la innovació industrial col·laborativa.

Twitter
LinkedIn