Socis d’INDPULS participen al Boston Seminary sobre Estratègia, Creixement i Innovació, organitzat per Lead to Change.

El febrer del 2023, Lead to Change, la consultora presidida per Xavier Marcet, va organitzar un Seminari a Boston sobre Estratègia, Creixement i Innovació en què van participar representants d’empreses i entitats de Catalunya, València, País Basc i Navarra. Un grup de socis d’Indpuls van tenir l’oportunitat de participar-hi i en aquest article ens comparteixen la seva experiència: Esteban Bretcha, CEO de Simon, Jordi Priu, CEO de MMM – Manufactura Moderna de Metalls-, Maria Font, Directora d’Innovació de Font Packaging, Daniel Visa, conseller de Pastisart i Mireia Mir, directora d’Indpuls.

Boston i el seu ecosistema de Start-ups

Boston ocupa la cinquena posició com a Ecosistema de Startups a nivell mundial, amb 4 grans àmbits de startups: Salut, Educació, FoodTech i Sostenibilitat. Compta amb més de 1.000 empreses de capital risc. Durant la seva estada a Boston, els assistents van poder visitar dues de les 52 universitats de la ciutat, el Campus de Harvard University i el Campus del MIT -Massachusetts Institute of Technology, que són les que acumulen un nombre més elevat de patents, 208 i 402 patents, respectivament (dades de 2021). El MIT, a més, compta amb més de 1.700 startups.

Jordi Priu Presenta MMM Group en Boston

«Poder sortir del teu dia a dia i assistir a un seminari d’innovació a l’entorn de Boston, així com poder visitar l’ecosistema universitari i empresarial ha estat un privilegi i una experiència molt enriquidora. L’equip de LTC va convocar ponents d’alt nivell que van aportar experiències i coneixements molt valuosos», afirma Jordi Priu, CEO de MMM.

Ponències, aprenentatges i inspiració

Esteban Bretcha, CEO de Simon explica: «Durant les diferents sessions, vam poder veure diferents aproximacions a la innovació, i vam observar que malgrat les diferències hi ha un denominador comú que és el lideratge decidit, el talent, un grau de llibertat raonable i la aposta a llarg termini. Sense aquests factors, difícilment hi pot haver innovació sostinguda en el temps».

Mireia Mir, directora d’INDPULS, ens comparteix alguns dels aprenentatges més destacats de les ponències:

 

Jordi Albó, cocreador i gestor científic de Boston Exponential Hub -unitat d’innovació de NTT DATA-, del MIT Media Lab, i fundador de LightHouse, va donar alguns consells per vèncer els aspectes culturals que impedeixen la innovació, per exemple, dividir els reptes en petits reptes perquè, encara que fracassi el repte final, s’obtinguin alguns èxits pel camí.

Luis Pérez-Breva, director del programa MIT Innovation Teams, va compartir 4 principis per innovar de manera eficient i sistemàtica:

  • Intentar matar les idees i fracassar en l’intent.
  • Davant la incertesa, la diversificació és la única opció racional.
  • L’actiu més gran d’una idea és que la puguis canviar, que sigui mal·leable.
  • Les idees que no recicles es desaprofiten.

Jay Rao, professor de programes d’educació executiva de Babson College, va parlar de cultures que marquen l’esdevenir de les empreses. Mireia Mir ens recomana el seu llibre “Innovació 2.0: Per què quan parlem d’innovació ens oblidem de les persones?”.

Steven Spear, Director de SeeToSolve, els productes SaaS del qual recolzen l’aprofitament de la intel·ligència col·lectiva i distribuïda d’una empresa, autor de The High Velocity Edge i professor titular a l’Sloan School of Management del MIT. Spear va parlar sobre com les empreses poden passar de tenir estructures complexes a estructures àgils i amb equips molt autònoms. Una de les seves recomanacions va ser trossejar els grans problemes en petits problemes per resoldre’ls fàcilment i avançar més ràpid.

Xavier Marcet, president de LTC, va defensar que les empreses consolidades hem de compaginar les nostres capacitats amb les oportunitats, per assegurar créixer bé, equilibrar tensions i gestionar el canvi.

Esteban Bretcha ens comparteix que «una cosa que va sortir molt durant les sessions va ser la importància de no reinventar la roda. Mirar altres indústries sol ser una bona manera de trobar solucions als reptes, ja que segurament algú en un altre context ja ha hagut d’enfrontar-se a una cosa semblant. Associacions com les que promou Indpuls, o iniciatives com la proposta de LTC a Boston, faciliten aquest exercici gràcies a fomentar relacions entre indústries diferents. Sens dubte ajuden a obrir la ment i les perspectives alhora d’afrontar la innovació».

Daniel Visa, conseller de Pastisart, defineix el seminari com a “Un viatge que ens ha permès obrir els ulls, plantejar-nos noves preguntes, qüestionar-nos idees preconcebudes i que estem convençuts que serà l’inici de molt més”.

Grans companys de viatge

Per últim, cal destacar que un dels grans actius d’aquesta experiència han estat els companys de viatge, tant l’equip organitzador de LTC com els participants.

Segons Jordi Priu, «els companys de viatge van ser una altra de les sorpreses positives, representants d’empreses de Catalunya, València, el País Basc i Navarra, tots ells gent encantadora i grans professionals amb els quals hem establert molt bona relació. Tant és així que mantenim un grup de WhatsApp actiu en què compartim informació i lectures interessants».

Mireia Mir, afegeix: «D’aquí unes setmanes tenim prevista una reunió de feina per compartir les nostres experiències implementant alguns dels coneixements adquirits a Boston».

Així, com afirma Maria Font, directora d’innovació de Font Packaging: “El context és important. Ho hauríem pogut fer a Barcelona, però l’impacte no hauria estat el mateix. Boston ha estat una experiència d’aprenentatge molt inspiradora que, a més a més, ha aconseguit tenir una continuïtat gràcies a la cohesió del grup i les ganes de seguir aprenent junts”.

Twitter
LinkedIn