“La innovació ha de ser un motor més per contribuir a reduir l’impacte ambiental de la producció industrial” Parlem amb Jana Vives, directora d’Innovació de Vallformosa

Vallformosa, amb més de 150 anys d’història, és una companyia elaboradora de vins i escumosos, on conviuen la tradició, la innovació, la sostenibilitat i la diferenciació en tots els seus vessants. Recentment s’ha incorporat a la comunitat d’INDPULS per contribuir al desenvolupament de l’ecosistema industrial a través de la innovació col·laborativa.

Jana Vives és la Directora d’Innovació de Vallformosa, un dels pilars de la companyia i que busca generar-hi un impacte positiu.

Entrevista Jana Vives Vallformosa
“Des de Vallformosa, considerem la innovació com un procés clau per mantenir-nos competitius i poder satisfer les necessitats dels nostres clients”.

A continuació, Jana Vives ens comparteix el punt de vista sobre innovació, sostenibilitat i com imagina el futur de l’ecosistema industrial.

La innovació pot tenir una definició molt àmplia que pren -segons cada persona/entitat- diferents abasts i dimensions. Què és per a tu la innovació?

Per mi innovar és un terme molt complet que abasta moltes coses: observar, pensar, crear idees noves, saber col·laborar, capacitat d’adaptació, saber comunicar-se, assumir riscos i acceptar reptes.

Des de Vallformosa, considerem la innovació com un procés clau per mantenir-nos competitius i poder satisfer les necessitats dels nostres clients.

Com aplicar la innovació al teu dia a dia? I a la teva feina/empresa?

En el meu dia a dia, intento aplicar la innovació de diverses maneres, però principalment, Aprenent dels altres! M’agrada quedar i conèixer gent diversa i sempre estic predisposada a conèixer les seves idees i perspectives per obrir la meva ment i inspirar-me. També m’agrada buscar noves experiències i oportunitats per aprendre coses noves.

Entrevista Jana Vives Vallformosa

A Vallformosa la innovació és part del nostre ADN i treballem cada dia per tal que sigui transversal i formi part de la cultura de tots els col·laboradors. Per això, busquem fomentar la creativitat, desafiant els equips a que pensin “out of the box” i busquin noves solucions als problemes del dia a dia.

Un altre punt clau per a nosaltres és el client/consumidor. És molt important escoltar i estar atents a les necessitats dels clients per poder anticipar-nos i aportar-los valor. Per això, fomentem l’aprenentatge continu, que ens permet estar al corrent de les últimes tendències i tecnologies que ens ajuden a entendre i poder també utilitzar com a eines per oferir respostes i solucions.

Per què creus que és important la innovació col·laborativa?

Innovar de forma col·laborativa només són avantatges. Hi ha més creativitat i diversitat d’idees, alhora que et dóna accés a múltiples coneixements i habilitats que junts, sumen. Unir forces i compartir sinergies multiplica els recursos alhora que et dóna rapidesa i en millora l’eficiència. Addicionalment, el fet d’involucrar diverses entitats proporciona una mirada molt més àmplia i, per tant, pot proporcionar solucions més innovadores i efectives per als problemes que s’estan abordant.

Com hauria de ser la innovació per tenir impacte?

Perquè la innovació tingui impacte, ha de contenir els elements següents:

  • Que resolgui un problema REAL. Les idees no poden ser només abstractes, sinó que s’han de poder posar en pràctica.
  • Que ofereixin un avantatge competitiu clar per a l’empresa.
  • Que hi hagi mercat per a la solució a llançar.
  • Que la solució sigui escalable i sostenible en el temps.
  • Que el timing sigui adequat.
  • Que tingui impacte positiu sobre la societat i el medi ambient.
«Innovar de manera col·laborativa només són avantatges. Hi ha més creativitat i diversitat d’idees, alhora que et dóna accés a múltiples coneixements i habilitats que junts, sumen.»
Entrevista Jana Vives Vallformosa

Com t’imagines el futur de l’ecosistema industrial?

El futur de l’ecosistema industrial hauria d’evolucionar sobre dos pilars imprescindibles: la digitalització i la sostenibilitat. La integració de la tecnologia digital a la indústria continuarà evolucionant, aconseguint millorar l’eficiència i la productivitat de les empreses. A més, l’adopció d’energies renovables i la promoció de l’economia circular s’acceleraran en el futur generant un impacte significatiu en la manera com es produeixen i s’utilitzen els recursos.

Com creus que les organitzacions s’haurien d’adaptar a la indústria 4.0?

Crec que ha de ser un procés rigorós. Abans d’integrar tecnologia digital, és molt important estar segurs que la companyia hi estigui capacitada. Amb això, em refereixo a verificar que els processos productius estiguin ben definits i que es puguin adaptar o redefinir per introduir-hi la tecnologia digital. També, que els empleats tinguin la capacitat i les habilitats adequades per emprar les noves tecnologies i que hi hagi una cultura de col·laboració i intercanvi de dades entre els diferents departaments per millorar la qualitat i disponibilitat de la informació i permetre una millor presa de decisions.

Com pot contribuir la innovació a tenir una indústria més sostenible i responsable amb el planeta?

És a les nostres mans procurar que sigui així. La innovació ha de ser un motor més per impulsar el desenvolupament de tecnologies netes que contribueixin a reduir l’impacte ambiental de la producció industrial, com l’energia renovable, la tecnologia de baixes emissions de carboni i la gestió eficient de residus.

Entrevista Jana Vives Vallformosa

També ha d’ajudar a optimitzar l’ús de recursos, alhora que aconseguir baixar els costos i l’impacte ambiental.

D’altra banda, com a elaboradors de producte acabat, també tenim la missió de cercar alternatives d’envasos amb l’objectiu d’aconseguir productes més sostenibles i responsables amb el planeta alhora que “repensar” el “route to market” buscant la manera de minimitzar la petjada de carboni.

Què és per a tu INDPULS?

Innovar pot ser una feina molt desafiadora, ja que sovint, la innovació en el sector industrial implica la implementació de noves tecnologies, processos i productes que poden requerir una gran inversió de recursos, temps, esforç i fins i tot reptes culturals i de mentalitat dins de l’empresa que poden generar dificultats per avançar. El fet de pertànyer a un hub d’innovació com INDPULS et permet, d’alguna manera, diluir o fins i tot vèncer aquests desafiaments compartint experiències, co-creant i col·laborant entre les diferents organitzacions.

D’altra banda, pertànyer a INDPULS ens ofereix l’oportunitat de formar part d’iniciatives d’innovació que ens permetin contribuir a aconseguir una indústria més digitalitzada, més eficient i, per tant, més sostenible i responsable amb el planeta. És una veritable iniciativa de FUTUR de què estem orgullosos de poder formar part!

Twitter
LinkedIn