Parlem amb Eloi Planes, President Executiu de Fluidra

Fluidra és la companyia líder mundial en equipament i solucions connectades del sector de piscines i wellness, tenint la primera o la segona posició als principals mercats. Actualment forma part de l’Ibex 35, índex de referència de la Borsa espanyola, i de l’FTSE4Good Index Series, índex de referència en termes de sostenibilitat. Fluidra destaca per l’àmplia oferta de productes i serveis innovadors i connectats, operant a més de 47 països. La innovació és un pilar fonamental de la seva estratègia i materialitza aquest compromís en la creació de Fluidra LAB, el programa d’Innovació Oberta i Corporate Venturing de la companyia; en el desenvolupament del programa d’intraemprenedoria “Fluidra Innovation Challenge” i en el foment d’una cultura d’innovació tant a nivell intern com amb els col·laboradors.

Eloi Planes

Eloi Planes és President Executiu de la companyia des del 2006. Enginyer de formació i poeta de vocació, va créixer amb Fluidra, que avui combina els valors d’una empresa familiar amb l’ambició i l’oportunitat que brinda ser un líder global. També és president del Saló Internacional de la Piscina de Barcelona, de la Fundació Catalunya Cultura i conseller de Dispur, S.L.

Parlem amb Eloi Planes sobre el compromís de la companyia amb la innovació oberta, els reptes de la innovació col·laborativa i com s’imagina el futur de la indústria.

Quin paper juga la innovació col·laborativa a la vostra empresa?

A Fluidra, la innovació col·laborativa és un pilar fonamental de la nostra estratègia per mantenir-nos a l’avantguarda del sector de les piscines & wellness. Creiem fermament en el poder d’unir esforços i coneixements, tant interns com externs, per impulsar el desenvolupament de productes i solucions avançades.

A Fluidra en col·laborar estretament amb els nostres socis, clients i altres actors del mercat, podem entendre millor les necessitats canviants del mercat i respondre-hi de manera proactiva i més efectiva.

Quines estratègies i eines utilitza Fluidra per identificar oportunitats d’innovació i per involucrar els treballadors en el procés de generació d’idees?

D’una banda, el nostre compromís amb la Innovació Oberta sempre ha estat molt present i avui dia es materialitza a través de Fluidra LAB, el nostre programa d’innovació oberta i corporate venturing on centralitzem les activitats de cerca de solucions externes i oportunitats que ens ajuden a impulsar la innovació, i és el punt de trobada entre Fluidra i els agents externs d’innovació. Un clar exemple és la nostra col·laboració amb INDPULS, que ens facilita els mitjans per trobar les solucions innovadores que estem buscant al nostre sector. A més, també ens ofereix un entorn on podem compartir amb els altres partners experiències enriquidores, així com els riscos associats a la innovació.

D’altra banda, a nivell intern hi ha dues grans vies d’Innovació Interna: el nostre programa d’intra-emprenedoria anomenat “Fluidra Innovation Challenge” on Fluidra ofereix a tots els professionals la possibilitat d’aportar les seves idees i poder convertir-les en un producte o servei de Fluidra en funció del repte proposat per la companyia.

Finalment, ens agrada fomentar i promoure una cultura d’innovació interna. Més enllà que la “innovació” sigui un dels nostres valors corporatius, ens agrada fomentar la participació dels nostres col·laboradors a les diferents iniciatives internes, com ara les diferents xerrades i formacions d’innovació. A més, cal destacar que els nostres departaments comercials i de màrqueting sempre recullen feedback dels nostres productes, així com de les necessitats i demandes actuals del mercat, que després es transmetran als diferents equips de R+D+i.

“Més enllà que la “innovació” sigui un dels nostres valors corporatius, ens agrada fomentar la participació dels nostres col·laboradors a les diferents iniciatives internes.” – Eloi Planes, President Executiu de Fluidra

Quins són els reptes més comuns que afronta Fluidra en promoure la innovació col·laborativa a l’entorn empresarial actual?

Promoure la innovació col·laborativa a l’entorn empresarial d’avui presenta diversos reptes:

En primer lloc, un dels reptes principals és l’alineació d’objectius i expectatives entre diferents socis, és a dir, cada organització o individu involucrat en un projecte col·laboratiu pot tenir les seves pròpies metes i prioritats, i harmonitzar aquestes diferents perspectives és essencial per a l’èxit del projecte.

Un altre desafiament és la gestió de la propietat intel·lectual: en projectes de col·laboració, és fonamental establir acords clars sobre com es compartiran i protegiran els drets de propietat intel·lectual generats.

Cal tenir en compte que la comunicació efectiva també és un altre repte. La innovació col·laborativa sovint implica equips multidisciplinaris i multiculturals, cosa que requereix estratègies de comunicació sòlides per assegurar que tots els participants estiguin a la mateixa pàgina i puguin col·laborar efectivament.

Per acabar, mantenir el ritme amb la ràpida evolució de la tecnologia i les expectatives del mercat és un repte constant. La innovació col·laborativa ha de ser àgil i adaptable per respondre ràpidament als canvis a l’entorn empresarial.

A Fluidra, afrontem aquests reptes a través d’un enfocament proactiu i estratègic, així ens assegurem que la innovació col·laborativa segueixi sent una part integral de la nostra cultura i estratègia empresarial.

INDPULS, ens facilita els mitjans per trobar les solucions innovadores que estem buscant al nostre sector. A més, també ens ofereix un entorn on podem compartir amb els altres partners experiències enriquidores, així com els riscos associats a la innovació.”
– Eloi Planes

Com s’imagina el futur de l’ecosistema industrial?

Personalment, visualitzo el futur de l’ecosistema industrial marcat per una integració més gran de tecnologies avançades i sostenibles. La digitalització, l’automatització i la intel·ligència artificial jugaran rols crucials en la transformació dels processos industrials, fent-los més eficients, precisos i sostenibles. Al sector de les piscines i el wellness, això es podria traduir en sistemes més intel·ligents i automatitzats per al manteniment i la gestió de l’aigua, millorant l’experiència de l’usuari i reduint l’impacte ambiental.

La sostenibilitat serà un altre pilar fonamental en el futur de l’ecosistema industrial. Les empreses s’enfocaran cada cop més en solucions que minimitzin la seva empremta de carboni, utilitzant energies renovables i materials reciclats o biodegradables. Al nostre camp, això podria significar el desenvolupament de piscines i equips més eficients en l’ús de l’aigua i l’energia.

A més, espero un augment de la col·laboració i la integració entre indústries i sectors. La innovació col·laborativa entre diferents camps pot conduir a solucions disruptives i a una major adaptabilitat davant dels desafiaments globals com el canvi climàtic.

Finalment, l’enfocament a l’experiència del client s’intensificarà. La personalització i adaptabilitat dels productes a les necessitats específiques dels usuaris seran aspectes clau. A Fluidra això podria implicar sistemes de piscines que s’adaptin millor als estils de vida individuals i les preferències dels usuaris.

En resum, el futur de l’ecosistema industrial estarà definit per la innovació tecnològica, la sostenibilitat, la col·laboració intersectorial i un enfocament centrat en el client, aspectes que Fluidra ja ha incorporat a la seva estratègia a llarg termini.

Per què va decidir formar part d’un ecosistema com a INDPULS?

Crec fermament que aquests entorns col·laboratius on les empreses compartim reptes actuals i aprenem les unes de les altres, és fonamental per estar al dia i aconseguir els objectius empresarials proposats.

Twitter
LinkedIn