Parlem amb Mercè Girbau, Presidenta d’INDPULS

Entrevista Merce Girbau

Abans de tancar l’any, parlem amb Mercè Girbau, Presidenta d’INDPULS i Presidenta i Consellera Delegada de Girbau Group, sobre com veu l’ecosistema d’innovació industrial a Catalunya i fer balanç de l’evolució d’INDPULS durant aquests 2 primers anys de funcionament.

A on està avui el sector industrial a Catalunya pel que fa a innovació?

El sector industrial és clau per a l’economia del país ja que genera ocupació de qualitat i ajuda a desenvolupar serveis al seu voltant. Per créixer i ser competitiva, la indústria ha d’innovar i innovant aporta enriquiment a tots nivells.

Actualment, tenim reptes importants com són la transformació digital i la sostenibilitat.

Quant a la transformació digital, és important que les empreses industrials avancem en la automatització i digitalització de les nostres fàbriques, la millora d’eficiència en processos, la capacitat de simulació i predicció,… Cal que explorem noves tecnologies d’Indústria 4.0 que ens permetin avançar en aquesta direcció, la Intel·ligència Artificial, la Robòtica, Industrial IoT, Digital Twin, entre d’altres.

Pel que fa a l’àmbit de la sostenibilitat, tenim una gran responsabilitat i reptes importants, des de reduir la petjada de carboni i avançar en l’objectiu de ser Net Zero, fins explorar i implementar noves solucions de circularitat o de reducció dels consums d’aigua i energia.

Per afrontar aquests reptes és imprescindible la col·laboració. Col·laborant arribarem més lluny i afrontarem reptes que, en solitari, mai ens plantejaríem.

Com descriuries l’ecosistema que s’ha creat amb INDPULS?

A INDPULS hem aconseguit crear un entorn de col·laboració amb confiança, on compartim projectes estratègics amb generositat i transparència. Per mi, aquest és un dels grans valors diferencials de l’Associació. Som 15 empreses industrials de diferents sectors i dimensió. Ens reunim periòdicament per parlar d’innovació en diferents àmbits, per compartir coneixements i experiències, i per visitar empreses innovadores, hubs o centres tecnològics. Gràcies a aquestes trobades ens anem coneixent i identifiquem oportunitats de col·laboració, ja sigui entre nosaltres o amb altres entitats.

Si bé en un principi enfocàvem l’activitat d’INDPULS per a les persones responsables d’ Innovació, cada vegada hi ha més àmbits de l’empresa que també hi participen, i d’aquesta manera la cultura de la innovació i la col·laboració es va estenent a totes les àrees de les nostres organitzacions.

Socios INDPULS realizan taller de observación en Girbau
“És imprescindible la col·laboració. Col·laborant arribarem més lluny i afrontarem reptes que, en solitari, mai ens plantejaríem.” Mercè Girbau, Presidenta d’INDPULS
Què destacaries de l’activitat d’INDPULS d’aquest any 2023?

Aquest 2023 ha estat el primer any complert i ha estat l’any de la consolidació d’INDPULS. Vàrem definir una sèrie de reptes comuns sobre els que treballar al llarg de l’any i estem molt satisfets dels resultats obtinguts.

Com a principal repte transversal, vam escollir la millora de la capacitat de simulació i predicció, tant per millorar processos interns com per desenvolupar nous productes o serveis de valor afegit pels nostres clients. Hem desenvolupat diferents activitats i programes relacionats amb aquest repte. Entre ells destacaria el radar tecnològic o el Programa de Suport a Startups que han generat oportunitats de col·laboració entre empreses associades a INDPULS com també amb Startups.

En segon lloc, vam decidir avançar de forma conjunta en el repte de descarbonització que tant ens preocupa a tots. Gràcies a això, hem identificat una oportunitat de desenvolupar un projecte plegats. Estem treballant en el pla de negoci i esperem que vegi la llum en un futur pròxim.

En tercer lloc, les empreses industrials som molt conscients de les dificultats que tenim per atraure talent a les nostres organitzacions. Creiem que INDPULS també pot ser una plataforma que contribueixi a impulsar el talent i la cultura d’innovació i hem començat a treballar en aquesta direcció.

El nivell mig de participació en les activitats d’INDPULS és del 74% dels associats, amb una valoració del 4,6 sobre 5. Penso que podem estar molt satisfets amb els resultats i tenim el propòsit de millorar-los de cara al 2024.

Com ha d’evolucionar la tasca d’ INDPULS?

Com a Associació, en el futur volem incorporar noves empreses innovadores de l’ecosistema industrial, en nous sectors estratègics, que comparteixin els valors d’INDPULS i aportin nous coneixements i experiències al grup. El nostre objectiu és ser aproximadament unes vint empreses.

La tasca d’INDPULS s’ha de traduir en impacte i resultats mesurables tant per a les empreses que hi formen part com per a l’ecosistema. Volem ser una palanca de la innovació amb impacte, volem contribuir al creixement i competitivitat de les empreses de manera sostenible. Ho tenim clar, per això des de l’inici vam definir unes mètriques que ens ajudin a mesurar si ens anem apropant a aquest objectiu.

Pel que fa a l’activitat d’INDPULS, ha d’evolucionar d’acord amb les inquietuds dels nostres associats. Recentment, vam compartir els reptes d’innovació de cada una de les empreses associades pels propers dos anys. Això ens va permetre escollir els nous reptes transversals sobre els que volem posar el focus durant el 2024. El nostre objectiu és centrar-nos especialment en la Traçabilitat dels productes i la Circularitat dels materials.

Mercè Girbau
“En el futur volem incorporar noves empreses innovadores de l’ecosistema industrial, en nous sectors estratègics, que comparteixin els valors d’INDPULS i aportin nous coneixements i experiències al grup.” Mercè Girbau
Un desig per al 2024?

El meu desig per al 2024 és incrementar la col·laboració entre les empreses d’INDPULS i també amb altres actors de l’ecosistema d’innovació industrial amb la finalitat de millorar la competitivitat de la indústria i impactar positivament en la societat.

Vull aprofitar per agrair a totes les persones que formen INDPULS perquè amb la seva actitud oberta i transparent han creat un clima de confiança que propicia la innovació i la col·laboració; i amb la seva participació i contribució han fet possible que aquest projecte s’hagi anat consolidant i cada vegada tingui més sentit.

Bon Nadal i Feliç i Col·laboratiu Any Nou a tota la família INDPULS!!!

Twitter
LinkedIn