Visita al MWC 2024 i 4YFN amb Aleix Valls

MWC 4Y4N Aleix Valls

INDPULS no podia faltar a la gran cita mundial de tecnologia i innovació de l’any. De la mà d’Aleix Valls, CEO de Liquid i col·laborador de Change2Grow, vam visitar el Mobile World Congress 2024 i 4YFN per conèixer les principals tendències del món de les telecomunicacions i l’Internet Industrial. Des d’INDPULS ens vam centrar especialment en el 4YFN per conèixer les startups de l’ecosistema industrial. A continuació, compartim alguns dels aspectes més destacats de la visita.

El nombre de visitants únics al MWC continua creixent.

4YFN, que enguany celebra el seu 10è aniversari, continua creixent tant en visitants com en espai destinat a proporcionar visibilitat a les startups tecnològiques, que en les primeres edicions del MWC havien de competir amb els estands de grans empreses. Aquest any, MWC ha superat la xifra de 100.000 visitants únics, amb un rècord de 59.000 visitants simultanis. En alguns moments s’han superat les 50.000 concurrències simultànies a la xarxa wifi. Tot això en un espai equivalent a 42 camps de futbol i amb un impacte per a la ciutat de Barcelona d’uns 400 milions d’euros.

Startups, tecnologia sostenible i supercomputació: un recorregut pel 4YFN.

La nostra primera parada ha estat a l’estand de Tech Barcelona, on hem visitat algunes startups com SeaBots, Abinsula, Earthpulse, Janah o Omnios, entre altres.

MWC 4Y4N Aleix Valls

Per la seva banda, Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria, ens ha presentat dos dels projectes que està impulsant, Atom, un generador elèctric de combustible a través de l’emmagatzematge d’hidrogen, i Biocel, una tecnologia que permet la transformació de matèria orgànica en filaments biodegradables.

Al BSC – Barcelona Supercomputing Center, present amb totes les seves spin-off, hem conegut la proposta de Qilimanjaro, guanyador del 4YFN 2024 Award, la missió del qual és desenvolupar un ordinador quàntic amb un conjunt d’algoritmes avançats per abordar problemes d’optimització complexos en múltiples casos d’ús de la indústria. I NearbyComputing, que ofereix serveis avançats per a IoT i 5G aplicables a la Indústria 4.0.

El govern basc, a través de la seva plataforma BIND 4.0, també ha estat present al 4YFN amb una vintena de startups, moltes d’elles del camp industrial. Ens va interessar poder-les conèixer. Les que més ens han cridat l’atenció han estat Multiverse Computing, que ofereix solucions de computació quàntica i Intel·ligència Artificial, Circular Replay i Enkitek, per a l’automatització del sector agrícola.

Internet industrial: 5G, IoT i Edge Computing

Les principals tecnologies que conformen l’Internet Industrial són 5G, IoT i Edge Computing. Permeten la connexió entre negocis i processos industrials, mitjançant la sensorització i la digitalització.

MWC 4Y4N Aleix Valls

La tecnologia 5G és clau perquè possibilita una alta concorrència de dades en entorns industrials com les fàbriques. A més, la capacitat de crear xarxes privades mitjançant el “layering” permet desconnectar-les de la xarxa pública, potenciant així la seguretat i la fiabilitat.

El Edge Computing permet la capacitat de computació al núvol, que s’afegeix a la capacitat d’emmagatzematge que tenim actualment. El repte està en portar el núvol a prop del node, acostar la potència del núvol directament al producte o al procés, optimitzant així el rendiment.

Open Gate, una iniciativa a la qual ja s'han sumat més de 230 operadores.

L’objectiu de la iniciativa GSMA Open Gateway és proporcionar accés universal a les xarxes d’operadores per als desenvolupadors, per facilitar el desenvolupament de solucions innovadores que donin resposta a les necessitats de les persones, on la connectivitat sigui l’eix clau.

El 6G revolucionarà l’experiència d’ús.

Una de les grans novetats del MWC ha estat el 6G. De moment és més una promesa que una realitat, però tot i així ha estat un dels temes més comentats del congrés. El 6G serà més ràpid i energèticament més eficient que el 5G i permetrà augmentar la capacitat de la xarxa per suportar un flux de dades molt superior.

MWC 4Y4N Aleix Valls
MWC 4Y4N Aleix Valls
MWC 4Y4N Aleix Valls

Ens anem del MWC i del 4YFN 2024 amb altes dosis d’inspiració i amb l’agradable validació que l’ecosistema de startups industrials va en augment i cada vegada trobem més solucions tecnològiques que donen resposta als grans reptes de la indústria tant en l’àmbit de la sostenibilitat com de digitalització.

Twitter
LinkedIn