Aprenentatges de la segona edició del Boston Seminary organitzat per Lead to Change.

Crònica de la Mireia Mir, directora d'INDPULS.

Seminario Lead To Change INDPULS

El febrer del 2024, Lead to Change, la consultora presidida per Xavier Marcet, va organitzar la segona edició del Boston Seminary sobre Estratègia, Creixement i Innovació en què van participar una trentena de directius d’empreses d’Europa i Llatinoamèrica. Un grup de representants d’INDPULS vam tenir l’oportunitat de participar-hi i en aquest article us vam compartir la nostra experiència: Mercè Girbau, presidenta i CEO de Girbau, Josep David Alsina, CEO d’Encofrats Alsina, Jesús Gómez, director de Desenvolupament de Negoci d’Alsina, Albert Pérez, COO de Simon i Mireia Mir, directora d’INDPULS. En aquesta ocasió també ens van acompanyar els fundadors de les dues startups guanyadores del Programa de Suport a Startups d’INDPULS, Mar Masulli, CEO de BitMetrics i Eduard Aran, CEO de Valerdat. Per ells, va ser una gran experiència poder presentar les seves empreses, rebre el feedback dels assistents i identificar possibles col·laboracions.

Seminario Lead To Change INDPULS

Van ser cinc dies intensos durant els que vam poder fer una immersió en un dels majors Ecosistemes de Startups del món -#5 segons Startupblink- i aprendre de ponents de primer nivell. No menys importants van ser les connexions que es van teixir entre els mateixos participants, amb qui compartim agradables passejos, menjars, rialles i enriquidores converses. Aviat ens retrobarem i podrem compartir com estem posant en pràctica al nostre dia a dia alguns dels aprenentatges de Boston. Avui, us en comparteixo alguns.

Les tecnologies que definiran el futur de les nostres empreses, amb Jordi Albó.

Jordi Albó, fundador de Lighthouse-DIG i co-creador de Boston Exponential Hub a MIT Media Lab, ens va recordar que per innovar cal ser tolerant a la imperfecció. La innovació és un viatge a allò desconegut. Si no estem en calma espiritual davant de l’error, apareix l’estrès i obstaculitza l’exploració. En relació a la Intel·ligència Artificial, ens va deixar clar que acabarà regulada per mecanismes similars a l’avaluació i l’autorització dels medicaments.

“Hem tingut l’oportunitat de compartir una sessió amb Jordi Albó, un dels referents en innovació del MIT, que m’ha fet sentir molt afortunada perquè estem a la meca de la innovació tecnològica compartint experiències i veient que el llenguatge tecnològic que parlem nosaltres a Barcelona és l’adequat i què cal treballar per construir un ecosistema. El que s’està forjant avui aquí en directe és un dels grans passos que cal fer”. Mar Masulli, fundadora i CEO BitMetrics, startup de l’ecosistema d´INDPULS.

En aquest sentit, un dels nostres socis, Albert Pérez, COO de Grup Simon explica ”La meva vocació és transformar les organitzacions des de dins fent créixer les persones. Per això és molt important la innovació, si continuem fent les coses igual no obtindrem resultats diferents. Des d’aquesta perspectiva, innovar, experimentar, equivocar-se, iterar és l’exercici més adequat per progressar. Tot plegat forma part d’un govern corporatiu diferent, humà, fresc, crec que és la manera més eficient i professional de portar els canvis i la transformació de les empreses cap endavant”.

Seminario Lead To Change INDPULS
Seminario Lead To Change INDPULS
Seminario Lead To Change INDPULS

L'ecosistema del MIT i la relació entre universitat i empresa amb Eduardo Garrido.

Per conèixer més sobre l’ecosistema d’innovació del MIT i comprendre la relació entre universitat i empresa, vam tenir una trobada amb l’Eduardo Garrido, director del programa MIT Corporate Relations. MIT compta amb 5 escoles, 1 college, més de 65 centres, labs i programes, 1080 professors, 4000 investigadors i 12000 estudiants. Ha aconseguit 1800 patents en els darrers 5 anys, molt per sobre de qualsevol altra universitat del món. Un factor diferencial dels estudiants del MIT és que creuen que tot és possible, sense necessàriament haver de ser els més brillants. I per entendre tot això, Garrido ens va oferir una visita guiada pels principals edificis del MIT.

Seminario Lead To Change INDPULS

“Feliç de poder sortir del meu dia a dia, de la meva acció diària a la gestió, i poder obrir una mica la ment amb l’experiència que estic vivint aquí. El factor diferencial d‟aquest curs i que m‟està aportant especialment és sobretot l‟entorn, que és totalment diferent. Entendre la filosofia que hi ha darrere d’aquestes escoles, universitats i centres tecnològics, que són capdavanteres per alguna raó. Entendre la relació que hi ha entre empreses i universitats d’aquest ecosistema és molt inspirador per a mi. Vull agrair a LTC l’organització perquè és espectacular.” Josep David Alsina, CEO Encofrats Alsina.

També vam explorar l’univers de la computació quàntica de la mà de Parfait Atchadé, director d’estratègia empresarial de Lighthouse-DIG, que ens va oferir una sessió molt amena per comprendre el potencial d’aquesta tecnologia i la importància de gestionar correctament el gran volum de dades que generen les nostres empreses per a la presa de decisions. Em quedo amb la frase “sense dades no hi ha paradís”.

Jay Rao, professor de Babson College, ens va agitar a tots amb la sessió sobre cultura i innovació. No va amb embuts quan afirma que com a directius hem de protegir els líders emprenedors davant dels goril·les de les nostres organitzacions. I quanta raó té! Sense lideratge emprenedor no hi ha innovació, ni cultura. I, alhora, la cultura pot matar l’estratègia i la innovació i eliminar els líders emprenedors.

El director del MIT Innovation Teams, Luis Pérez-Breva, ens va parlar dels diferents models d’innovació. Ens va agitar qüestionant idees que teníem molt assumides. Com ell defensa: la gran complexitat en innovació és voler predir el lloc on hem d’anar, quan el que hem de fer és crear aquests llocs.

 

Mercè Girbau, presidenta i CEO de Girbau comenta que “Escoltar Pedro Pons, vicepresident sènior de Finances i Corporate Controller d’Estée Lauder, parlant sobre estratègia i transformació, ens ha permès contrastar la forma que tenim nosaltres d’entendre algunes operacions com ara la integració d’empreses i M&A. També hem gaudit d’una classe magistral impartida per Ramon Casadesus-Masanell, amb la metodologia de Harvard i vivint-ho al campus de Harvard. Ens ha donat eines d’anàlisi estratègica, per diferenciar-nos i treure el màxim profit dels nostres avantatges competitius.”

Seminario Lead To Change INDPULS
Seminario Lead To Change INDPULS
Seminario Lead To Change INDPULS

Management humanista, art i tècnica per oferir resultats, amb Xavier Marcet

I vam arribar a la darrera sessió amb Xavier Marcet, president de Lead To Change, que ens va fer reflexionar sobre el management humanista, l’art i la tècnica per oferir resultats, però no de cap manera. A l’era de la Intel·ligència Artificial, ja no necessitem només treballadors del coneixement, necessitem treballadors del pensament, gent que no es refugia en els mimetismes ni en les respostes que ofereix la tecnologia. L’habilitat principal del Knowledge thinking worker ha de ser pensar perquè és el que aporta singularitat.

Xavier Marcet va finalitzar la seva intervenció amb 5 proposicions clau:

  • Agendes plenes de sentit.
  • Lideratge, capacitat d’influir i de fer créixer els altres.
  • La saviesa és la suma del coneixement i la humilitat. No n’hi ha prou de tenir experts.
  • Tenim un empatx de propòsit, però el veritablement rellevant és el llegat.
  • No parteixes de la senzillesa, aconsegueixes la senzillesa.

De nou, moltes gràcies a totes les persones que heu fet possible aquesta experiència.

Mireia Mir, directora de INDPULS

Twitter
LinkedIn